Sota la lluna de Grozny

Entre Txetxènia i tu - Rondalles en blanc i negre.

 

Algú seria capaç de negar que les dues guerres de Txexènia (1994-96 i 1999-2004) han estat probablement un dels escenaris més macabres i més negres de la història contemporània?

 

En l’exemple de Txetxènia hi podem trobar un dels exponents més extrems coneguts fins ara. Poques guerres han tingut unes causes i conseqüències tan fosques, i seria difícil trobar exemples d’una impermeabilització tan absoluta d’una zona de conflicte, totalment aillada als mitjans de comunicació, a les organitzacions humanitàries o als organismes internacionals.

 

 

Guió: Jordi Rodri i Manon Loizeau


Idiomes: Català


Il·lustracions: Mercè Tous, Zaida Guerrero


Fotografies: Eddy van Wessel, Enrique del Viso, Rumisa Tsinkasheva


Projecte i edició: TRENKALÒS i ÉTUDES SANS FRONTIÉRES


El llibre va acompanyat d’un DVD amb el documental “GROZNI, CRÒNICA D’UNA DESAPARICIÓ” de Manon Loizeau i la productora CAPA TELEVISION (França).


Fitxa Tècnica:
Títol original: “Grozny, chronique d’une disparition”
Realització: Manon Loizeau (2003)
Durada: 45' 48''
Producció: CAPA TV, França, VOSC. (Pel.lícula en francès amb subtítols en català)

Sinòpsi: Dues guerres en 10 anys. Entre 100.000 i 200.000 morts. El món sencer aparta la vista d'aquesta regió de Rússia. Manon Loizeau és periodista per a l'agència de premsa CAPA. Al març del 2003, va rodar de manera clandestina un documental sobre aquest conflicte oblidat. 
Aquest documental ret compte de la manera en què sobreviu la població a la capital, GroznI, parcialment destruïda i encara en estat de guerra. Amb una càmera oculta, Manon Loizeau descobreix racons de vida allà on han provat de liquidar-la: la maternitat (una trentena de naixements al dia), l’Adam, autèntic supervivent en sortir-se'n d’una invitació dels esquadrons de la mort russos...


Llibre realitzat amb la col.laboració de la ONG francesa Études sans Frontières


Fotografies dels fotògrafs Eddy van Wessel i Enrique del Viso gràcies a la col.laboració de La Lliga dels Drets dels Pobles.