Dobrodosli

El projecte DOBRODOSLI (Benvinguts) és un treball pràctic de formació i d’introducció a la Cooperació internacional.
Aquest treball consisteix en l’estudi i recerca de mètodes eficaços de reconstrucció i resolución de conflictes.
El Projecte Dobrodosli s’inicia l’any 2000 a Bòsnia i Hercegovina. Després de diversos anys de treballs a la zona, TRENKALÒS  inicia un treball pràctic amb els refugiats i desplaçats víctimes de la neteja étnica després del conflicte de 1992-95.
Aquests treballs consisteixen a portar a la realitat els resultats dels diversos estudis fruit de la nostra experiencia sobre el terreny.

 

 

CONTEXT

Actualment la major part de les famílies bosniaques expulsades de la que és ara la República Srpska viuen refugiades a la Federació  croatomusulmana. Aquestes famílies desitgen tornar a les seves cases però es troben amb dos impediments: Per una banda, els pobles es troben en territori serbi i això els provoca pors i incertesa. Per l’altra, l’elevat índex d’atur del país dificulta la recuperació econòmica i la població no compta amb recursos suficients per a reengegar una estructura agrícola que els permeti treballar i viure tal i com feien abans de la guerra.


Igualment la divisió de Bòsnia en dues entitats polítiques (FEDERACIÓ CROATO MUSULMANA i REPUBLIKA SRPSKA) provoca un desequilibri polític i social que dificulta greument l’estabilització i normalització social així com l’assentament real de neteja étnica endagada per les polítiques dels dirigents serbis Radovan Karadzic i Ratko Mladic.


Davant aquesta situació i després d’anys de relacions amb el poble bosnià en diversos projectes de suport als refugiats, des de Trenkalòs vàrem començar a detectar un neguit per part dels refugiats, que alhora era una necessitat. Davant l’elevat índex d’atur de les ciutats, el reestructurament de camps de refugiats que està patint el país, etc. l’ajut en material escolar o en recursos informàtics, ens va semblar que ja començava a ser insuficient per a les necessitats reals dels refugiats: Retornar a les seves cases, a la seva vida d’explotació de la terra, una terra on hi ha enterrats els seus avantpassats, la seva història.


Vàrem estudiar diverses possibilitats a l’hora d’engegar un projecte per facilitar el retorn de refugiats i vàrem decidir engegar-lo amb la comunitat bosniaca de Sahbegovici (Sokolac).


La localitat de Sahbegovici va ser absolutament arrasada per l’exèrcit dels serbis de Bòsnia, i fruit d’una estada al poble l’any 1999 quan encara estava destruit i abandonat ens va semblar un lloc addient per realitzar-hi treballs de reconstrucció i de suport als expulsats que hi vulguesin tornar..

 

 

DESENVOLUPAMENT

El projecte fins a l’actualitat ha realitzat les següents actuacions:

  • Construcció d’una casa de turisme rural i habilitació (encimentat i pintat) de bona part de les cases de Sahbegovici per a acollir hostes en un servei d’habitació i pensió completa.
  • Realització de dibuixos murals a les parets de les cases com a element diferenciador i transformar un espai de neteja étnica en un iondret agradable.
  • Dinamització del Turisme Rural a la zona dirigit a: Grups catalans, grups escolars bosnians, etc amb possibilitat de conviure amb famílies bosnianes,
  • Construcció d’un estable i compra de bestiar i maquinaria agrícola diversa.
  • Contractació de personal local per diverses tasques de reconstrucció i de suport.
  • Inici de la Universitat d’Estiu per la Pau als Balcans  (Camps de treball)
  • Intercanvi cultural entre joves bosnians i catalans.